سئو تکنیکال

در بحث آموزش سئو، انواع مختلفی از سئو سایت وجود دارن. اگر بهبود رتبه سایت توی صفحه نتایج گوگل رو یک پازل در نظر بگیریم، هر کدوم از این انواع سئو، یه بخشی از پازل رو تکمیل می‌کنن و نبود هر کدوم، فرآیند بهینه سازی سایت رو ناقص می‌کنه. یکی از این انواع سئو، سئو تکنیکال یا technical seo هست که البته بهش سئوی فنی هم میگن. همونطور که از اسم سئو تکنیکال مشخصه، این نوع از سئو بیشتر بهینه سازی فنی سایت رو انجام میده و روی زیرساخت‌های وب سایت متمرکزه. اگر تمایل دارید بدونید سئو فنی چیست، این مقاله رو دنبال کنید تا به جواب سوال‌تون برسید.

تصویری از سئو تکنیکال

سئوی تکنیکال چیست؟

سئوی تکنیکال (technical seo) به مجموعه اقداماتی گفته میشه که با بهینه سازی سایت، به موتورهای جستجو از جمله گوگل در راستای کراول کردن وب سایت و بررسی لینک‌ها و تگ‌های صفحه کمک کرده و همچنین فرآیند ایندکس شدن صفحات رو هم برای موتورهای جستجو تسهیل می‌کنن. در واقع سئوی تکنیکال یعنی بهینه سازی سایت از لحاظ فنی، که در ادامه بیشتر راجع بهش صحبت خواهم کرد.

یه نکته رو همین اول کار بگم، توی سئو هدف همیشه یکسانه. شما سایت رو مثل یک قایق فرض کنید و انواع سئو رو سرنشین‌های قایق. برای اینکه این قایق به مقصد مشخص برسه، هر کدوم از این سرنشین‌ها باید مجزا پارو بزنه. در صورتی که یکی از این سرنشین‌ها دست از پارو زدن بکشه یا مشکلی براش پیش بیاد، روند رسیدن قایق به مقصد هم مختل میشه. در واقع انواع مختلف سئو سایت هم مثل سرنشین‌های قایق، هرکدوم برای رسوندن وب سایت به هدف از پیش تعیین شده (بهینه سازی و بهبود رتبه سایت در موتورهای جستجو) یک سری کارهای مجزا و مخصوص به خودشون رو انجام میدن و در صورتی که کار یکیشون بلنگه، سایت از مسیر پیشرفت خارج میشه؛ پس برای رسیدن به موفقیت و به دست آوردن رتبه‌های بالاتر توی صفحه نتایج گوگل، مهمه که همه انواع سئو کارشون رو درست و دقیق پیش ببرن.

سئو تکنیکال یا سئو داخلی؟ اصلاح یک اشتباه رایج

تصویر گرافیکی از سئوی فنی

حالا که فهمیدید سئوی تکنیکال چیست، اگر از قبل با سئو داخلی هم آشنایی داشته باشید، ممکنه توی نگاه اول اینطور به نظرتون بیاد که سئو تکنیکال خیلی به سئو داخلی شباهت داره یا حتی بعضا فکر کنید با هم یکسان هستن! من تفکر اول رو تایید و دومی رو به شدت تکذیب می‌کنم. چرا اولی رو تایید می‌کنم؟ چون نظریه درستیه؛ به این خاطر که هر این دو نوع از سئو، برعکس سئو خارجی، به ساختار درونی سایت ارتباط دارن و وب سایت رو از این جهت بهینه سازی می‌کنن و همین بستر یکسان برای فعالیت باعث ایجاد شباهت میشه؛ ولی دومی کاملا غلطه و اصلا نیاز به تایید یا تکذیب من نداره. این درسته که بستر فعالیت این دو نوع یکیه؛ اما نوع کاری که داخل سایت انجام میدن کاملا با هم فرق داره. مثل این می‌مونه که بگید قلب و مغز با هم یکی هستن؛ چون زمینه فعالیت‌شون یکیه! اصلا هیچ جوره با منطق جور در نمیاد.

خیلی خلاصه میگم و دیگه از این مسئله رد بشیم. سئو داخلی بیشتر روی بهینه سازی بخش‌های قابل نمایش سایت تمرکز داره؛ مثل محتوا، انواع تگ‌ها، کدهای html و… در حالی که فعالیت سئو تکنیکال همونطور که از اسمش هم معلومه (تکنیکال به معنای فنی) به زیر ساخت‌های سایت مرتبطه؛ مثل بهینه سازی کدها، بررسی ریسپانسیو صفحات و…

دلایل اهمیت سئو تکنیکال

تا اینجای کار خودتون باید اهمیت سئو تکنیکال رو درک کرده باشید؛ با این حال برای اینکه یک جمع بندی شسته رُفته داشته باشیم، توی این قسمت درباره این صحبت خواهم کرد که چرا در علم سئو بحث بهینه سازی فنی اهمیت داره و دلایل مهم بودن سئوی تکنیکال چیست؟

علت بعدی که فکر کردم بهتره یک قسمت مجزا برای بیان اهمیت سئو فنی اختصاص بدم، اینه که متاسفانه توی این حوزه افرادی که فکر می‌کنن اجرای اصول سئوی تکنیکال چندان حیاتی نیست و می‌تونن از زیر مسئولیتش شونه خالی کنن هنوز هستن؛ در حالی که نمی‌دونن با نادیده گرفتن سئو فنی سایت مرتکب چه اشتباه سخت و تاثیرگذاری میشن!

مسئله اینجاست که گوگل و سایر موتورهای جستجو تمایل دارن بهترین نتایج رو به کاربران خودشون ارائه بدن؛ به همین خاطر وب سایت‌ها رو بر اساس معیارهای مختلفی مورد ارزیابی قرار میدن که بخشی از اون‌ها شامل اصول سئو تکنیکال میشه. به طور کلی اجرای تکنیک‌های این نوع از سئو باعث بهبود جایگاه سایت در صفحه نتایج میشه؛ به عنوان مثال بخشی از شاخص‌های سئو برای تعیین رتبه سایت به تجربه کاربری (UX) مربوط میشه؛ مثل سرعت لود شدن صفحات سایت.

علاوه بر این سایر فاکتورهای مثل structure data ها به موتورهای جستجو در درک ساختار و محتوای صفحه کمک می‌کنن.

شاید فکر کنید که تاثیرات سئوی فنی فقط شامل موتورهای جستجو میشه؛ اما اینطور نیست و تاثیرات اجرای اصول سئو تکنیکال روی کاربران هم اعمال میشه. به عبارت دیگه با توجه به نقش سئوی فنی در بهبود تجربه کاربری و ارتباط مستقیم UX با کاربران سایت، اجرای اصول بهینه سازی فنی سایت باعث ایجاد یک ساختار تر و تمیز میشه که کار کردن باهاش خیلی راحته؛ در نتیجه باعث جلب رضایت کاربران میشه و مگر چه چیزی برای گوگل از این مسئله (رضایت کاربر) مهم‌تره؟ پس دوباره برگشتیم سر خط و این جمله طلایی:

“سئو تکنیکال، سکوی پرتاب سایت به سمت رتبه برتر در گوگل”

البته یادتون باشه برای اینکه این سکو درست کار کنه، ما همزمان به یک عملکرد عالی در زمینه سئو آن پیج و آف پیج هم احتیاج داریم و سئوی فنی اصلا از دو یار دیگر خودش جدا نیست.

تصویر الیاس علی‌پور

سلام الیاس علی پور هستم
و از سال 95 به صورت تخصصی کار سئو و دیجیتال مارکتینگ انجام میدم.