دیجیتال مارکتینگ چیست؟

نیل پاتل (neil patel)، یک دیجیتال مارکتر معروف، دنیای بازاریابی دیجیتال رو اینجوری توصیف میکنه :«دیجیتال مارکتینگ به هرگونهای از بازاریابی محصولات و خدمات گفته میشه که از طریق دستگاههای الکترونیکی انجام میشه.»

دیگه همه ما میدونیم که دنیا، دنیای آنلاین و ارتباطات دیجیتال هست. طبیعتا زمانی که یک همچین بستری انقدر در زندگی افراد نفوذ کرده و روز به روز داره گستردهتر میشه، میتونه بستر خیلی خوبی هم برای معرفی برندها و کسب و کارهای مختلف باشه.
دیجیتال مارکتینگ چیست و چه کاربردی دارد؟
معنی کلمه دیجیتال مارکتینگ، بازاریابی آنلاین هست؛ اما اگر بخواید مفهوم اون رو بدونید باید بگم که شامل تمام فعالیتها و بکارگیری ابزارهای مختلف میشه که برندها و کسب و کارها رو به مشتریان بالقوه معرفی میکنه تا در نهایت اون مخاطبان رو به مشتریان بالفعل کسب و کار تبدیل کنه. بسترهای زیادی برای عملی کردن ابعاد بازاریابی دیجیتال مورد استفاده قرار میگیرن که بازاریابی موتورهای جستجو، بازاریابی شبکههای اجتماعی، ایمیل و… مهمترین اونها هستند؛ همچنین ابزارهای دیجیتال مارکتینگ هم به کمک افراد میاد و در این مسیر دادههای مورد نیاز رو فراهم میکنند.
انواع دیجیتال مارکتینگ چیست؟
خدمات بازاریابی دیجیتال بسیار گستردهست و انواع مختلفی داره. از سری انواع دیجیتال مارکتینگ میشه به موارد زیر اشاره کرد.
بازاریابی موتورهای جستجو (SEO & SEM)
بازاریابی ویدئو یا ویدیو مارکتینگ
بازاریابی در شبکههای اجتماعی
SMS مارکتینگ
افیلیت مارکتینگ
اینفلوئنسر مارکتینگ
تبلیغات بنری در سایتهای پر بازدید
طراحی و توسعه سایت
بازاریابی محتوا

ساخت دیجیتال مارکتینگ اصول خاصی داره. یکی از اصولی که خیلی باید بهش توجه بشه محتواست. بازاریابی محتوا یا (content marketing) شامل تولید و توزیع انواع محتوا هست که به منظور جذب مخاطب از هر پلتفرم اینترنتی صورت میگیره. در بازاریابی محتوا باید شناخت کاملی از مخاطبان صورت بگیره؛ مثلا تعیین پرسونای مشتری یکی از قسمتهای مهم شناخت مخاطبه. از ارسال پیام در توییتر گرفته تا آپلود ویدیو در یوتیوب و نوشتن مطالب مختلف در وبسایت، همگی از موارد بازاریابی محتوا هستند.
بازاریابی موتور جستجو
بازاریابی در موتورهای جستجو در واحد بازاریابی دیجیتال خودش شامل دو بخش میشه:
- تبلیغات در موتورهای جستجو
- بهینه سازی یا سئو سایت
تبلیغات در موتورهای جستجو یکی از محبوبترین روشهای بازاریابی موتورهای جستجو به شمار میاد. میشه گفت گوگل شناخته شدهترین موتور جستجو در جهانه و شما میتونید با تبلیغات گوگل ترافیک زیادی رو وارد سایتتون کنید؛ اما صرفا استفاده از تبلیغات در گوگل میتونه هزینههای زیادی رو روی دست صاحبان سایت بزاره. پس چاره چیه؟ شما میتونید به جای صرف این همه هزینه با بهینه سازی سئو، سایت رو در رتبههای اول صفحه نتایج قرار بدید و ترافیک رو به صورت رایگان از این طریق دریافت کنید.
بازاریابی ویدیویی

این بخش یکی از روشهای بازاریابی محتوا محسوب میشه که در جذب مخاطب تاثیر زیادی میزاره. به طور کلی محتوای بصری محبوبیت بالایی داره و بهتر در ذهن مشتریان نقش میبنده و دیرتر فراموش میشه. به طور کلی ویدئو مارکتینگ یا بازاریابی ویدئویی، یکی از روشهای بازاریابی به شمار میاد که در آن، ویدئوهایی برای معرفی و بازاریابی یک محصول، خدمات یا برند و به منظور جذب مخاطب و تبدیل آن به مشتری بالقوه ارائه میشه. برای انتشار ویدیوها رسانههای مختلفی وجود داره. کسب و کارها بسته به هدف و مخاطبشان شیوه و محتوای ویدیوها رو مشخص میکنند.
بازاریابی شبکههای اجتماعی

بازاریابی سوشال مدیا به منظور نتیجه گیری از پلتفرمهای مختلف اجتماعی هست که هدف اون ارتباط گیری با مخاطبان به منظور برندسازی، افزایش فروش و افزایش ترافیک وب سایت و بهره وری بیشتر هست. تولید محتوای جذاب، نظرسنجی از فالوئرها و تعامل همیشگی با اونها، تحلیل و آنالیز نتایج و برگزاری کمپینهای تبلیغاتی مختلف از سری ارکانهای مهم در بازاریابی شبکههای اجتماعی محسوب میشه.
محبوبترین رسانههای اجتماعی که این روزها کاربرد زیادی دارند شامل فیسبوک، اینستاگرام، توییتر، لینکدین، پینترست، یوتیوب و اسنپ چت هستند.
بازاریابی ایمیلی
در ادامه مقاله بازاریابی دیجیتال میخوام از یکی از محبوبترین انواع بازاریابی دیجیتال به نام ایمیل مارکتینگ نام ببرم.
بازاریابی ایمیلی یا ایمیل مارکتینگ (Email Marketing) به تکنیکها و دستورالعملهایی گفته میشه که با کمک فرستادن ایمیل در جهت افزایش ترافیک استفاده میشه. این روش به عنوان روش بازاریابی مستقیم هم شناخته میشه؛ یعنی شما مستقیما برندتون رو معرفی میکنید و از مخاطب میخواید از کسب و کار بازدید کنه و در این بین هیچ واسطهای وجود نداره. لازمه دستیابی به نتیجه مطلوب در این روش شناخت و چیدن یک استراتژی دیجیتال مارکتینگ خیلی خوبه.
افیلیت مارکتینگ
همکاری در فروش یا افیلیت مارکتینگ نوعی از تبلیغاته که در اون صاحبان کسب و کار به ناشران برای ایجاد فرصتهای فروش هزینه پرداخت میکنند. ناشرانی که در این نوع تبلیغات شرکت میکنند، همکاران فروش نام دارند و پورسانتی رو برای به انجام رساندن یک اقدام از جانب مشتری دریافت میکنند.
Sms مارکتینگ
به معنای ارسال پیامکهای تبلیغاتی به گوشی همراه برای اطلاع رسانی موضاعاتی مثل تخفیفها، جشنجوارهها و غیره.
رپورتاژ آگهی
رپورتاژ آگهی به مدلی از آگهی گفته میشه که در شکل و شمایل گزارش ارائه میشه. یعنی، مخاطبان رسانهای یک گزارش رو مشاهده میکنند که در واقع تلاشی سازمان یافته برای معرفی محصول یا خدمت به اونهاست و حالت تبلیغاتی داره.
وایرال مارکتینگ
این مدل بازاریابی که از طریق پلتفرمهای شبکههای اجتماعی انجام میگیره یک سبک بازاریابی هست که میتونه مردم رو موجب کنه که یک پیامی رو نقل قول کنند. به این سبک بازاریابی ویروسی هم گفته میشه؛ چون یه جورایی مثل ویروس و با سرعت بین افراد پخش میشه.
تبلیغات بنری در سایتهای پر بازدید
یکی از مرسومترین روشهای تبلیغاتی آنلاین همین تبلیغات بنری در سایر سایتهاست. تبلیغات بنری رو میتونیم همون بیلبوردها بدونیم با این تفاوت که در فضای مجازی قرار دارند. معمولا این تبلیغات مخاطبان زیادی رو جذب میکنند.
اینفلوئنسر مارکتینگ
روشی نوین هست که در این روش افراد به وسیله افراد تاثیر گذار در دنیا به معرفی محصول یا خدماتشون میپردازند. این تکنیک بیشتر در بستر شبکههای اجتماعی انجام میشه؛ اما استفادهاش در باقی بسترها هم نتایج خوبی رو در بر داره. براساس آمار، افرادی که در شبکههای اجتماعی یک تبلیغ تاثیر گذار مشاهده میکنند پنج برابر بیشتر خواهان خرید یک محصول هستند.
استراتژی بازاریابی دیجیتال چیست؟
استراتژی دیجیتال مارکتینگ به طرحی گفته میشه که در جهت تحقق هدف مشخصی تهیه شده و هدف اصلیش ایجاد سیستمی یکپارچه برای بازاریابی آنلاین هست. یک استراتژی بازاریابی دیجیتال قوی باید اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت رو در بر داشته باشه.
مراحل تعیین استراتژی دیجیتال مارکتینگ
مخاطب خودتون رو درک کنید و شخصیت اون رو بشناسید؛ به اصطلاح پرسونا رو مشخص کنید.
اهداف تجاری که دارید رو مشخص کنید.
استراتژیهای فعلی بازار رو بررسی کنید.
بودجه خودتون رو تنظیم کنید.
مراحل دیجیتال مارکتینگ

مراحل یادگیری دیجیتال مارکتینگ شامل چهار قدم مهم میشه:
ایستگاه اول: تعیین استراتژی کسب و کار
برنامه کلی شما برای کسب و کارتون، هدف اصلی شما از وارد شدن به دنیای بازاریابی دیجیتال و حوزه فعالیتتون باید کاملا مشخص باشه. بعد که توی این مرحله به شفافیت کامل رسیدید باید دنبال بستر مناسب برای شروع کسب و کارتون باشید.
ایستگاه دوم: انتخاب بستر مناسب
برعکس بسترهای فیکی که تنها میتونن به یک مغازه در هر کجای شهر محدود بشن، بسترهای فعالیت digital marketing خیلی متنوع و گسترده هست. بستر انتخابی شما میتونه سایت، اپلیکیشن، صفحات مجازی و… باشه. شما باید با توجه به مخاطبین کسب و کارتون، بستری که مناسبشون هست رو پیدا کنید.
ایستگاه سوم: بازاریابی و تبلیغات
این مرحله، مرحله مهمی از بازاریابی دیجیتال محسوب میشه. ممکنه شما بهترین خدمات ممکن رو داشته باشید اما اگر خدمات رو اونطوری که باید به مخاطبین خودتون معرفی نکنید، کسب و کار رشد ثابتی و چه بسا نزولیای خواهد داشت. اکثر کسب و کارها از مشاوره دیجیتال مارکتینگ استفاده میکنند. در واقع رسیدگی به این امر به قدری مهمه که حتی ممکنه آینده کسب و کار افراد رو به طور کامل تحت تاثیر قرار بده. مطمئنا شما نمیتونید همه چیز درباره دیجیتال مارکتینگ رو یاد بگیرید؛ به این ترتیب استفاده از افراد متخصص در این زمینه به شما کمک زیادی میکنند.
ایستگاه چهارم: تحلیل و آنالیز دادهها
عملکرد کسب و کار شما تا قبل این مرحله شکل گرفته و روی روال خودش کار میکنه؛ اما فوت کوزه گری رو نباید فراموش کنید؛ آنالیز دادهها کار مهمی هست که میتونه در پیدا کردن اشکالات و گیرهای مسیر کاریتون کمک کنه و وضعیت کسب و کار رو بهبود ببخشه. اجزای دیجیتال مارکتینگ طوری تعبیه شده که بتونه تمام مواردی که یک کسب و کار نیاز داره رو در بر داشته باشه؛ بنابراین برای یادگیری دیجیتال مارکتینگ اول لازمه که یک مدرس دیجیتال مارکتینگ معتبر پیدا کنید و در مراحل یادگیری دیجیتال مارکتینگ صبور باشید.
چرا دیجیتال مارکتینگ؟
مقرون بهصرفه بودن بازاریابی دیجیتال
دسترسی آسان افراد در سراسر دنیا
معرفی بهتر کسب و کار
رقابت با سایر شرکتها
تنوع در روش بازاریابی و تبلیغات
گسترش مخاطبان
تعامل موثرتر با مشتری
شناسایی بهتر مخاطبان به خصوص مخاطبان هدف
تحلیل رفتار مشتریان
ارائه طیف وسیعی از خدمات
برندسازی
دیدگاهتان را بنویسید